Michal Čihař - Blog Archives for Czech

Odorik modul 0.4

Dnes jsem vydal novou verzi Python modulu Odorik. Přidává spoustu užitečných vlastností pro zjištění stavu účtu.

Jako bonus k tomuto vydání je dokumentace přeložená do češtiny za použití Weblate.

Python modul pro Odorik

Pokud náhodou použáváte operátora Odorik, mohl by se vám hodit můj nový modul pro Python. Dokonce ani nemusíte umět Python, dá se použít i přímo z příkazové řádky.

Funkčnost je zatím velmi jednoduchá, ale čase určitě přibudou další užitečné funkce (nebojte se mi nahlásit nápady).

Zjištění zůstatku na účtu:

$ odorik balance
balance: 123.45

Zjištění aktuálního využití dat:

$ odorik mobile-data --phone 00420789123456
bytes_total: 111593707
bytes_down: 87039672
bytes_up: 24554035
price: 0

Odeslání SMS zprávy:

$ odorik send-sms 00420789123456 "Ahoj, jak se mas?"

Více příkadů naleznete v dokumentaci.

Výborná večeře U bílé krávy

V rámci Grand Restaurant Festivalu jsme navštívili Restauraci U bílé krávy. Protože máme rádi hovězí maso a obzvláště steaky, byl to celkem snadný výběr.

V útulném prostředí jsme byli usazeni ke stolu a po povzbuzení chuťových buněk pomocí aperitivu Kir už na stůl přicházely variace z předkrmů (filátko krokodýla s lilkovým kaviárem s omáčkou demi glace, žabí stehýnko v bylinkové krustě se salátkem z řapíkatého celeru a fenyklu, kaštanové velouté s avokádovým olejem). Přestože jsem z kombinace měl původně obavy, nakonec se ukázala jako výborně sladěná a těžko vybírat, co bylo lepší.

Jako první z hlavních chodů bylo na pořadu Boeuf Bourguignon s batátovo-bramborovovým pyré, maso se rozplývalo na jazyku a omáčka s pyré ho vhodně doplňovala. Závěr degustačního chodu patřil výběru steaků Charolais, kde jsme byli již zcela ve svém živlu.

Vyvrcholení celého večera přišlo v podobě dezertu - tvarohová domácí zmrzlina s čerstvým ovocem, kterou obsluha připravila přímo na našem stole pomocí kapalného dusíku. Krásně se na to koukalo a výborně chutnalo, takže jsme odešli naprosto spokojeni.

Sousedský pivovar Bašta - neuvěřitelný zážitek

V rámci Společných aktivit jsme si potřebovali něco vyjasnit a pro tento účel si zarezervovali salónek v sousedském pivovaru Bašta. A přestože jsem si myslel, že personál českých restaurací mě nemůže ničím překvapit (výhrůžky že nám rozbijí hubu za stěžování si na podmíráky v Restauraci Antal nasadily laťku hodně vysoko), odešel jsem odsud opět o zážitek bohatší.

Jedná se o nekuřácký podnik s vlastním pivem a malou nabídkou jídel k pivu, která nám vždy chutnala, takže jsme očekávali, že i tentokrát budeme spokojeni. Po příchodu jsme se zeptali, jestli můžeme přesunout stoly a obsluha nám zapůjčila prodlužku na připojení notebooku a při konzumaci jídla a piva jsme začali diskutovat.

Najednou rozrazil dveře (pravděpodobně podnapilý) pan majitel, co že tu děláme, jestli jsme zaplatili pronájem salónku a vůbec, že mu tu blokujeme spoustu míst. Na naši odpověď, že jsme takto rezervaci domluvili zareagoval jen dalšími výpady. Výstup zakončil tím, že nám do salónku pošle dalších deset lidí (v tu chvíli jsme tam měli tak 3 volné židle). Ať si je k nám klidně pošle, stejně jsme tu po takovémto chování naposled. Následovala odpověď ve smyslu, že takhle podniká už deset let a lidí mu tam chodí dost, tak ať si klidně nechodíme.

Dojem už nemohlo vylepšit to, že se nám personál při odchodu omlouval za jeho chování. Takže jen přidávám své doporučení - tomuto místu se vyhněte, majitel o vás nestojí.

Volíme prezidenta

Tento víkend budeme poprvé volit prezidenta v České republice ve volbách. Napsáno k tomu již bylo mnohé, ale výsledek bude podobný jako to obvykle ve většinových volbách bývá - v druhém kole bude spousta lidí volit menší zlo místo toho aby vybírali kandidáta, který jim opravdu vyhovuje.

Většinový systém bohužel takto funguje - podle dosavadních průzkumů to vypadá, že do druhého kola postoupí kandidáti s podporou přibližně čtvrtiny voličů, což není mnoho. Samozřejmě to předpokládá, že průzkumy se budou přibližovat reálnému výsledku, což v posledních volbách moc neplatilo. (Pokud by se někomu dosavadní výsledky průzkumů nelíbily, doporučuji Volební průzkum serveru Žít Česko).

Dá se ale prezident volit jinak, než většinovým systémem? Možné to určitě je, existují totiž i preferenční systémy, kde volič určí pořadí v jakém mu kandidáti vyhovují a výsledkem je jediný kandidát (případně pořadí kandidátů), který je preferovaný před jakýmkoliv jiným. Jedním z příkladů může být Schulzova metoda, která se používá v mnoha organizacích, nejdéle asi v Debianu, kde se takto každý rok volí vedení.

Nicméně očekávat, že by byl zaveden nějaký spravedlivější volební systém je naivní. Pro politiky by to znamenalo, že volič může volit bez obav, že jeho hlas "propadne", a tím by klesly šance mediálně silných kandidátů. Navíc sčítání takovýchto volebních lístků je značně komplikovanější (pokud se bavíme o volbách v papírové podobě, elektronicky to samozřejmě problém není).

Když už to tady popisuji, tak můj volební lístek by v tomto případě vypadal nějak takto:

  1. Franz Vladimír Prof. JUDr.
  2. Schwarzenberg Karel
  3. Fischerová Taťana
  4. Roithová Zuzana MUDr. MBA
  5. Sobotka Přemysl MUDr.
  6. Fischer Jan Ing. CSc.
  7. Dienstbier Jiří
  8. Bobošíková Jana Ing.
  9. Zeman Miloš Ing.

PS: Pokud se divíte proč je Miloš Zeman až na konci, dovolím si připomenout jeden dokument České televize.

Pomozte s překladem dokumentace phpMyAdmina

V nedávné době získal phpMyAdmin novou dokumentaci. Ta přinesla mnohá vylepšení, například lepší strukturu nebo možnost výstupu do různých formátů jako PDF nebo ePub.

Mimo jiné také umožňuje snadnější překládání do dalších jazyků, tak je možná na čase oprášit snahu o překlad do češtiny. Překládat můžete na překladovém serveru, případně je možné stáhnout po soubory a pracovat s nimi.

Překlad phpMyAdmina jako takového stíhám udržovat a doplňovat sám, ale na dokumentaci už mi čas nezbývá, tak uvítám jakoukoliv pomoc. Samozřejmě jsem k dispozici pro rady a také můžete použít glosář ve Weblate, který obsahuje většinu základních pojmů, pro zachování konzistentního překladu.

Stav překladu

Konec phpmyadmin.cz

Po dlouhé době váhání jsem se rozhodl ukončit provoz webu phpmyadmin.cz ve stávající podobě. Sám nejsem schopen najít čas na jeho udržování a nikdo další se o jeho provoz nezajímal. Ve stávající mrtvé podobě nemá žádný smysl ho udržovat a návštěvnost je stejně minimální.

Všechny články byly naimportovány do tohoto blogu, kde je můžete nalézt v kategorii phpMyAdmin, kam je také v současné době doména phpmyadmin.cz přesměrována.

Náhodné SEO

Prohlížení statistik, co uživatelé hledají na mém blogu (respektive co zadali do vyhledávače než sem přišli) je většinou poměrně zajímavé.

Před více než měsícem jsem tu sepsal svoje zkušenosti z rekonstrukcí panelákového bytu a tyto jsou nyní zdrojem mnoha překvapení. To že se příspěvek o Panelreko bude objevovat hned mezi prvními výsledky po zadání názvu firmy jsem rozhodně nečekal.

Nicméně ještě větší překvapení je vyhledávací fráze "jak udělat botník". Návod na stavbu botníku rozhodně v mojí recenzi skříní od Amonitu nehledejte, protože kdybych botník vyráběl já, tak by dopadl podstatně hůře.

Zkušenost s rekonstrukcí - nábytek (Amonit)

Po stavbě a kuchyni bylo ještě potřeba vyrobit novou vestavnou skříň, botník a věšákovou stěnu. Tato část byla nejrychlejší i nejsnadnější na výběr, protože tyto firmy už jsem si před pár lety oběhal i zjistil reference.

Nakonec jsem se rozhodl poptávat jen u dvou - Amonit a STEN. Po pár iteracích vyhrál Amonit a mohla se podepsat smlouva a zaplatit záloha.

Montáž byla naprosto bez problémů a doufám, že se žádné problémy neobjeví :-).

Vestavná skříň