Michal Čihař - Zkušenosti s Gentoo podruhé

Zkušenosti s Gentoo podruhé

Další díl kontroverzního seriálu o mých zkušenostech s Gentoo. Tentokrát dojde i na některá pozitiva, tak mě snad tolik nezaflamujete.

Disclaimer : Toto je čistě subjektivní hodnocení.

Náročnost instalace a „naučení se“ Linuxu

Často šířený názor, že instalací Gentoo se člověk cosi naučí. Nainstalovat systém IMHO zvládne cvičená opice, je to jen o opisování příkazů z handbooku. Proč by tato činnost měla vést ke zvýšení jeho vědomostí nechápu.

Nastavitelnost systému

Hlavní výhoda Gentoo, prostě se mi balíček zkompiluje s tím co používám. Jiné distribuce to mohou obcházet několika binárními balíčky, jako třeba Vim na Debianu .

Barvičky

Používání barviček ve výstupu má něco do sebe, i když chvílemi mi připadá, že už toho je moc.

Důležité informace po nainstalování balíčku

Spousta ebuildů se snaží cosi říci adminovi na konci instalace. Třeba jak nainstalovat bash-completion, nebo podobné informace. Při emergování více ebuildů tato informace zmizí někde v nenávratnu a nevím jak jí získat znovu. (Tohle je doufám jen mojí leností.)

bash-completion

Připadá mi lépe vyladěná než v Debianu (obzvláště pro distribuční nástroje). Je to dobré zpříjemnění práce.

Aktuálnost aplikací

Vychvalovaná to vlastnost Gentoo a nepřipadá mi to o nic lepší než v Debianu. Stejně jsem u některých věcí musel sáhnout po masked verzích, což je obdoba experimentalu.

Horká novinka - rozdělené KDE

Nedávno Gentoo přišlo s horkou novinkou - rozdělení KDE na jednotlivé aplikace. To má u source based distribuce za následek, že pokud chci celé KDE, tak je to pomalejší. Překvapivě Debian má takto rozdělené balíčky už mnoho let (starší záznamy než z konce roku 2001 jsem nenašel, ale tam už to bylo).

Tím prozatím končím, pokračování někdy příště :-).