Michal Čihař - Zkušenosti s Gentoo

Zkušenosti s Gentoo

Tak mi thingwath dnešním blogem připomněl, že je na čase se podělit o další zážitky z (pravda dost sporadického) používání Gentoo.

Hned na začátku nezbývá než konstatovat, že nejsem nijak nadšen. Distribuce, svými příznivci obvykle do nebes vychvalovaná, mě ničím nenadchla.

Kromě věcí, které jsem zmínil už při instalaci se samozřejmě objevily další problémy.

GTK 1

Přes údajnou konfigurovatelnost distibuce pomocí USE flagů je poměrně velký problém nastavit vše tak abych nepoužíval GTK 1. Polovina ebuildů si pod flagem gtk představuje podporu libovolného gtk a druhá polovina GTK 1. Řešením je samozřejmě přidání problematických balíčků do package.use. Přes toto řešení mi emerge neustále cpe GTK 1, což se ale dá úžasně obejít .

Rychlost

Další věc je neuvěřitelná pomalost jakéhokoliv vyhledávání. Asi jsem moc zmslaný dvojicí dlocate a apt-cache, která mi dá výsledky téměř okamžitě, ale to možná je jenom neznalostí správných aplikací (esearch je rozumně rychlý, na soubory jsem nic nenašel).

Bordel v /etc

Při zkoušení jsem nainstaloval samozřejmě víc věcí než používám, ale po jejich odinstalování po nich zůstane nastavení v /etc. Zlaté remove/purge v Debianu.

TUI

Chybí mi nějaké pěkné konzolové TUI ve stylu aptitude. Ještě že existuje asi 50 Qt frontendů...

FHS

Ne že bych tenhle standard nějak miloval, ale /usr/portage by IMHO mělo být ve /var/lib/portage.

Závislosti

Řešit po upgradu závislosti bastlem jménem revdep-rebuild mi připadá fakt podivné. Něměl by toto řešil balíčkovací systém?

etc-update

Nechápu proč mi to pořád vnucuje k úpravě konfiguráky na které jsem ani nešáhnul. To snad může udělat sám...

Tak to by pro dnešek stačilo, pokračování někdy jindy a třeba se dostane i na nějaké pozitivní věci :-).