Michal Čihař - LinuxTag 2005 – sobota

LinuxTag 2005 – sobota

Koukám, že jsem tenhle zápis zapomněl publikovat, tak tedy drobným spožděním :-).

Sobotu jsem věnoval několika zajímavým přednáškám a pgp key signing party.

Meteorology slibovaná bouřka se v noci nekonala (resp. konala, akorát všude okolo, ničila kempy a tak, ale ve městě spadlo jen pár kapek), tak bylo zase celý den horko. Kvůli tomu přesuny mezi výstavní a přednáškovou halou znamenaly vždy mírný teplotní šok, ale pokud se člověk nechtěl ochudit o nové informace, nebyla jiná možnost.

Hned ráno měl zajímavou přednášku Dominik Brodowski o power managementu v Linuxu, v závěru také poradil pět tipů, jak prodloužit výdrž notebooku na baterie, tipy naleznete na jeho webu , třeba se někomu budou hodit.

Další velmi zajímavou věc předvedl Jan Blunck. Představil svojí implementaci union mountu, cože je věc používaná třeba na live distribucích, ale najde jistě uplatnění nejen tam. Tato implementace není (jako všechny ostatní) založena na vytvoření nového filesystému, ale je přímo ve VFS. To je pravděpodobně nejlepší místo, kde takovou věc implementovat, tak se jí snad brzy dočkáme v Linusově stromu (patche už by měly být poslány na LKML).

Jediná větší věc, která mi na programu zbývala, byla pgp key signing party. Kdo nikdy neviděl 120 lidí, jak si ukazujou pasy asi nikdy nepochopí :-). Ale akce byla dokonale zorganizovaná a vše proběhlo hladce. Teď ještě aby lidi klíče opravdu podepsali ;-).

Tak další LinuxTag je za mnou, rozhodně ho hodnotím lépe než předchozí, už jenom kvůli tomu, že jsem se osobně sešel s mnohem více lidmi, se kterými jinak komunikuji jenom mailem. Prostě pokud se chcete setkat s linuxovou komunitou, je dobrý nápad se zúčastit.

Více:

Better, larger and uncut, aneb všechny fotky