Michal Čihař - Můj free software 0. - jak to začalo

Můj free software 0. - jak to začalo

Zanedlouho tomu bude na den přesně bez mála pět let, kdy jsem poprvé přispěl do free software. Od té doby uplynulo docela dost času, tak jsem se rozhodl pro menší rekapitulaci :-). Při jejím psaním jsem si uvědomil, že je dobrá i pro mě, protože většinu věcí už si nepamatuji a tady to snad vydrží déle :-).

Začalo to kdysi dávno psaním v Basicu. Po pravdě si už moc výtvorů z té doby nepamatuji a pravděpodobně ani nikde nepřežily. Poté již následovala éra Pascalu. Mnohá díla z této doby se již dochovala a můžete si je stáhnout . Jediná věc která snad stojí za zmínku je poměrně chytrá kalkulačka calc , která ovšem skončila verzí s všeprozrazujícím názvem 1.5-chaos.

Pak již doba pokročila a objevily se věci jako internet a Windows. Tomu se přizpůsobila i moje tvorba. Začal jsem psát v PHP a jednoduché aplikace pro Windows . Vždy se jednalo o napsání funkce, která mi ve Windows chyběla. Kromě CodeConvu o kterém bude řeč příště snad stojí za zmínku jen související program Updater, což je program pro online aktualizace.

Takže úvod by byl hotový a teď se budu snažit každý týden dodat další zápis do této historie.