Michal Čihař - Můj free software 6. - Gammu

Můj free software 6. - Gammu

No už se pomalu dostáváme do současnosti :-). Po dopsání KAlcatelu do relativně použitelného stavu jsem si začal uvědomovat, že aplikace pracující pouze s jedním typem telefonu, která je nerozšiřitelná, nemá moc velkou budoucnost. Tak sem se koncem roku 2002 začal porozhlížet po něčem obecnějším.V té době (a IMHO to tak stále je) připadaly v úvahu asi jeno Gammu (tehdy ještě MyGnokii) a Gnokii. Pak ještě existuje GSMLib, tam ale není zaměřen na nic jiného než AT příkazy a rozšiřitelnost je problematická.

Po vyzkoušení obou projektů a zběžném prozkoumání zdrojáků jsem se rozhodl pro MyGnokii. Kromě toho, že se na rozdíl od Gnokii rovnou komunikovalo s mým telefonem, rozhodlo interní používání unicode. Dnes s odstupem času pořád nejsem schopný říci, který z projektů je vnitřně uspořádán lépe. Gnokii má určitě výhodu ve stabilnějším API, především s ohledem na implementaci různých funkcí a předávání parametrů. Gammu je zase o něco jednodušší na používání díky předávání jen těch parametrů, které budou zpracovány (u Gnokii se vždy předává struktura obsahující pointery na všechno možné) a díky internímu unicode nejsou problémy s nabodeníčky.

Po pár prvních patchích jsem Marcina přesvědčil, že MyGnokii není nejlepší název a navrhl Gammu, které se kupodivu ujalo :-). Pak už šel vývoj poměrně rychle a kromě drobných i větších úprav pro AT kompatibilní telefony přibyla koncem roku první verze podpory pro nativní protokol Alcatelů.

Od té doby už v podstatě jenom udržuji co jsem napsal a občas implementuji nějakou drobnost, která mě na mailing listu zaujme. Většina patchů jsou však opravy různých obskurních chyb, které se projeví při používání z Wammu.