Michal Čihař - Můj free software 8. - Wammu

Můj free software 8. - Wammu

Tak a je tu poslední díl pojednávající o programech s trochu kryptickými a podobnými jmény. Poslední na řadu přišlo Wammu , přestože je z nich asi pro většinu uživatelů nejpoužitelnější.

Přestože jsem velmi dlouho vybíral, v čem toto GUI psát, dnes této volby lituji. Ne že by wxPython byla vyloženě špatná věc, ale nekompatibilita různých verzí, které se vyskytují v různých distribucích je až neuvěřitelná. To je umocněno tím, že se nejedná o nijak moc využívaný framework, takže v mnoha distribucích je značně zastaralá verze (nebo alespoň naprosto nemožně zkompilovaná, zdravíme Fedoru). Z toho důvodu jsem musel mnohem víc energie věnovat na různé obezličky, abych zajistil kompatibilitu, místo vývoje nových funkcí, které bych určitě uvítal nejenom já.

Kromě nějaké základní práce s kontakty, kalendářem, úkoly a zprávami, umí program také zálohovat, a to hned do několika formátů souborů. Zprávy si můžete nahrát třeba na IMAP4 server, což se na zálohování celkem hodí, hlavně je k nim pak přístup odkudkoliv (pokud mobil umí IMAP4, tak i z něj :-)).

V současné době moc nových věci nepřibývá, projekt tak trochu vyčkává na to, až se dostatečně naštvu a přepíšu GUI do PyGTK. Nějaké návrhy už mám, ale jak dlouho to bude trvat nikdo netuší :-).