Michal Čihař - Můj první modul pro Drupal

Můj první modul pro Drupal

Jakmile jsem se rozhodl používat Drupal pro české stránky o phpMyAdminovi , bylo mi jasné, že si časem nevystačím s tím co už pro něj někdo napsal, ale budu muset vytvořit něco sám. Naštěstí dokumentace k Drupalu je celkem dobrá (rozhodně patří k tomu lepšímu co se mezi open source vyskytuje), tak vytvoření jednoduchého modulu nebylo až tak složité.

Chtěl jsem na phpMyAdmin.cz začít používat některé ze služeb měřící návštěvnost. Místo upravování šablon mi jako lepší řešení přišlo napsat si modul, který udělá co potřebuju a nebudu muset zasahovat do originálních šablon (a tím se vyhnu problémům při aktualizaci). Vzal jsem existující modul pro Google analytics, protože mi připadal podobný, ale nakonec toho z něj moc nezůstalo :-). Asi po hodině už jsem měl verzi, která fungovala celkem dobře a tak jsem si říkal, že by nebylo od věci to někde zveřejnit.

Jako logické místo se jeví Drupal.org a i tento postup je tam vzorně zdokumentován. Žádost o CVS přístup byla vyřízena během pár dnů, a já už mohl commitovat svůj první kód do jejich repository. K mému překvapení commity někdo sleduje, protože asi hodinu po prvním commitu už mi přišla reakce od někoho, že přesně takový modul potřeboval :-). Tak jsem jenom dokončil vyčištění a další den vyšla první verze modulu Český audit .