Michal Čihař - Zkušenost s rekonstrukcí - kuchyň (Katalpa)

Zkušenost s rekonstrukcí - kuchyň (Katalpa)

Značnou část léta jsem strávil výběrem, objednání a dohledem nad rekonstrukcí části bytu. Když jsem začínal, tak se mi těžko hledaly zkušenosti s poptávanými firmami, rozhodl jsem se svoje zážitky sepsat. První příspěvek se bude věnovat tomu čím výběr vlastně začal - kuchyňskou linkou.

Nejdřív nastalo zjišťování po známých a ptaní se na jejich zkušenosti. Kromě velkých známých firem (Koryna, Hanák, Sykora nebo Gorenje) padlo doporučení i na méně známé jako Katalpa či HS-Interier. Protože mě lákala i možnost mít všechno (včetně stavební části rekonstrukce) na klíč od jedné firmy, přidal jsem si do seznamu i Panelreko.

Pak následoval asi měsíc obíhání výše zmíněných kuchyňských studií a porovnáváním neporovnatelných nabídek. Velké firmy (Hanák, Sykora) z výběru celkem rychle vypadly, protože za srovnatelnou kvalitu si účtovaly podstatně větší peníze. Koryna i Gorenje měli poměrně zajímavou nabídku kuchyně, ale předražené spotřebiče a nelíbila se jim možnost, že bych si je pořídil sám.

Tím se výběr poměrně zúžil a ze zbývajících se mi nejvíce zalíbila nabídka firem Katalpa a HS-Interier, přičemž druhá měla výhodu díky možnosti provedení celé rekonstrukce na klíč. Následovalo u nich zaplacení drobné zálohy a asi měsíc ladění sestavy kuchyňské linky. Když došlo na finální kalkulaci ceny rekonstrukce, tak jsem byl nepříjemně překvapen částkou za stavební práce (cca o 30% vyšší než co jsem měl od konkurence). Pak následovala nevysvětlená změna firmy na Svoboda Milan s.r.o. (podobnost webu s původní firmou HS-Interier je určitě čistě náhodná) a tím totální ztráta důvěry.

S již vyladěným návrhem jsem tedy vyrazil do dvou zbývajících studií - Katalpa a Panelreko. Zde mělo Panelreko výhodu v tom, že již byli téměř jistí dodavatelé stavební části (o té více příště), nicméně tuto výhodu bohatě vykompenzovali (údajnou) přetížeností člověka starajícího se kuchyňské linky a jeho zapomínáním a nezapracováním připomínek k návrhu, se kterým přišel.

Naštěstí mi zůstal ještě jeden favorit - Katalpa. Jejich nabídka i přístup se mi od začátku líbily, jen se jedná čistě o kuchyňské studio a tak jsem se musel rozloučit s jediným dodavatelem a rozdělit zakázku na stavební část a kuchyňskou linku. Stačilo už jen doladit detaily (a rozhodnout se které spotřebiče kupovat přes internet a které přes kuchyňské studio), podepsat objednávku a po dokončení stavební části kuchyň mohla bez problémů stát:

Kuchyňská linka