Michal Čihař - Zkušenost s rekonstrukcí - stavba (Panelreko)

Zkušenost s rekonstrukcí - stavba (Panelreko)

V pokračování rekonstrukčních příspěvků tentokrát popíši zkušenosti s českými stavebními firmami. Po vybrání kuchyňského studia následovala neméně záludná část a to vybrat dodavatele stavebních prací.

Představení zúčastněných bude mít zčásti podobné obsazení jako minule - z větších firem Panelreko a HS-Interier, pak již jen pár menších firem slibujících rekonstrukce na klíč. Některé z nich se zalekly rozsahu rekonstrukce předem, jiní (Josef Maňák) se raději odmlčeli až po prohlédnutí na místě. Jak již jsem psal dříve, HS-Interier (resp. Svoboda Milan s.r.o.) se s cenou pohybovali poněkud výše než ostatní a tak vypadli velmi brzy.

Ze zbývajících jsem se nakonec rozhodl pro Panelreko a následovalo doladění smlouvy a zaplacení zálohy.

V den převzetí stavby se jen na chvíli přišel podívat šéf zednické party a další den už se začalo bourat. Neproběhlo žádné oficiální předání ani založení stavebního deníku ani zaplacení další (větší) části zálohy podle smlouvy. Pak asi týden práce probíhaly poměrně svižně a bez viditelných problémů. Asi v půlce dalšího týdne si ve firmě všimli, že neproběhly formality na začátku stavby a v době kdy už byla hotová hrubá stavba jsem platil zálohu.

Dosavadní dobrý dojem z rekonstrukce začalo kazit čekání na položení podlahy (ne že by bylo přes termín, ale týden se nic nedělo). Když už podlahář dorazil, zjistil, že má část podlahy jinou barvu a položil jen polovinu. Během toho měl několik veselých telefonátů s dodavatelem podlahy a Panelrekem (Panelreko prý neplatí přes léto včas faktury, tak vám to nemůžeme vyměnit, musíte to vrátit a zaplatit hotově...).

Po položení podlahy mělo dojít k předání, ale pánové si nějak nevšimli, že zapomněli na některé drobnosti - natřít futra, osadit dveře, ... Nakonec jsme se sice dohodli, že se ze smlouvy vyřadí a udělám si je sám, nicméně když už mám firmu, která řeší rekonstrukci na klíč, čekal bych, že si toho aspoň všimnou.

Při předávání zakázky se začaly objevovat problémy - kromě pár drobností (spáry kolem dveří, nezadělané díry po lištování elektriky) to byly praskliny na stropě a křivá podlaha.

Po pár týdnech čekání (do konce týdne se vám ozvou) a bližším prozkoumání prasklin na stropě začalo být jasné, že část stropu nedrží vůbec a bude muset dolů. Aneb z uklizeného bytu se opět stává stavba a týden se všude práší a staví. Zlatý hřebem této opravy je nutnost malovat stěny, na které už není původní barva a ukazuje se, že použitý Primalex Decor má nyní trochu jiný odstín, takže se časem bude muset vymalovat i zbytek pokoje (už se mi nechtělo rozebírat nábytek na stěnách, kde to nebylo nutné). Výsledek na spravovaném stropě má samozřejmě daleko k dokonalosti a rovnému stropu.

Další veselá část reklamací měla teprve přijít - opravy podlahy. Podlahář na sebe nechal pěkně dlouho čekat a dorazil zhruba měsíc od reklamace. Jako první samozřejmě neomylně hodil vinu na zedníky (kteří dělali nivelaci), nicméně nakonec přiznal, že si toho při pokládání taky měl všimnout. Nicméně za neustálého nadávání nakonec podlahu za tři dny srovnal (viz obrázek níže) a krásný měsíc a půl po rekonstrukci bylo hotovo.

Vlastně ještě ne úplně, protože jsem čekal na revizi elektrických rozvodů a zde se opět projevila skvělá koordinace a organizovanost firmy - nejdříve přišel jeden technik na revizi a asi po dvou týdnech mi druhý volá, jestli už u mě někdo revizi dělal.

Výsledná zkušenost je taková, že příště rozhodně nevyberu tuto firmu, protože stejně spousta koordinace a dohadování bylo stejně na mě a celková doba po kterou byl byt rozkopaný byla neuvěřitelná.

Oprava podlahy

Comments

wrote on Aug. 15, 2012, 11:58 p.m.

Jelikož od této rekonstrukce uběhl cca 1 rok a zároveň protože se v předchozím přispěvku objevují také zavádějící informace, které bez vysvětlení vrhají špatné světlo na naší společnost, požádal jsem pana Čihaře o možnost připojit vyjádření za společnost PANELREKO, s.r.o. Za tuto možnost děkuji.

Nemohu tvrdit že se vždy všechno povede na jedničku. Provádíme 170 rekonstrukcí za rok a je v nadlidských silách, abychom měli 100% spokojených zákazníků. To netvrdíme a ani jsme to nikdy netvrdili. Co však tvrdíme je fakt, že pokud už dojde k nějakým komplikacím ať už je to díky dovoleným, nemocím montážníků, nebo jakýmkoliv jiným důvodům, snažíme se vyřešit problém tak, aby stavba byla provedená kvalitně a vždy dotažená do konce. To že to vždy nezanechá plnou spokojenost je jasné.

Díky větším kapacitám dokážeme poměrně snadno vykrýt výpadek jakéhokoliv článku produkce, např. montážníka. To může zvenčí vypadat na první pohled chaoticky, možná to povede k mírnému prodloužení termínu. Ale jak by zákazník řešil výpadek řemeslníka jednotlivce, kterému by navíc třeba už zaplatil nemalou zálohu?

Proti čemu se však musím ohradit zásadně je informace o neplacení faktur. Platíme všem dodavatelům, v termínech splatností a všichni naši dodavatelé jsou s naší platební morálkou spokojení a nemají problém nám prodávat výrobky a služby se splatností na fakturu. Jsou společnosti u kterých jsme výjimkou mezi stavebními firmami a jako jediní požíváme výsadu odebírat na fakturu.

Kritiku pana Čihaře beru a snažil jsem se z ní vzít ponaučení a zavést taková opatření a kontrolu zejména v době dovolených, aby k podobným problémům nedochazelo.

15.8.2012
Ing. Jiří Vrzal
jednatel spol. PANELREKO, s.r.o.