Michal Čihař - Volíme prezidenta

Volíme prezidenta

Tento víkend budeme poprvé volit prezidenta v České republice ve volbách. Napsáno k tomu již bylo mnohé, ale výsledek bude podobný jako to obvykle ve většinových volbách bývá - v druhém kole bude spousta lidí volit menší zlo místo toho aby vybírali kandidáta, který jim opravdu vyhovuje.

Většinový systém bohužel takto funguje - podle dosavadních průzkumů to vypadá, že do druhého kola postoupí kandidáti s podporou přibližně čtvrtiny voličů, což není mnoho. Samozřejmě to předpokládá, že průzkumy se budou přibližovat reálnému výsledku, což v posledních volbách moc neplatilo. (Pokud by se někomu dosavadní výsledky průzkumů nelíbily, doporučuji Volební průzkum serveru Žít Česko).

Dá se ale prezident volit jinak, než většinovým systémem? Možné to určitě je, existují totiž i preferenční systémy, kde volič určí pořadí v jakém mu kandidáti vyhovují a výsledkem je jediný kandidát (případně pořadí kandidátů), který je preferovaný před jakýmkoliv jiným. Jedním z příkladů může být Schulzova metoda, která se používá v mnoha organizacích, nejdéle asi v Debianu, kde se takto každý rok volí vedení.

Nicméně očekávat, že by byl zaveden nějaký spravedlivější volební systém je naivní. Pro politiky by to znamenalo, že volič může volit bez obav, že jeho hlas "propadne", a tím by klesly šance mediálně silných kandidátů. Navíc sčítání takovýchto volebních lístků je značně komplikovanější (pokud se bavíme o volbách v papírové podobě, elektronicky to samozřejmě problém není).

Když už to tady popisuji, tak můj volební lístek by v tomto případě vypadal nějak takto:

  1. Franz Vladimír Prof. JUDr.
  2. Schwarzenberg Karel
  3. Fischerová Taťana
  4. Roithová Zuzana MUDr. MBA
  5. Sobotka Přemysl MUDr.
  6. Fischer Jan Ing. CSc.
  7. Dienstbier Jiří
  8. Bobošíková Jana Ing.
  9. Zeman Miloš Ing.

PS: Pokud se divíte proč je Miloš Zeman až na konci, dovolím si připomenout jeden dokument České televize.