Michal Čihař - Zabte úředního šimla!

Zabte úředního šimla!

Ani nevím proč jsem vždy překvapen množstvím formulářů a úkonů, které musí člověk absolvovat pro provedení, na první pohled jednoduché, změny.

Tentokrát potřebuji nový řidičský průkaz, protože díky zákroku Oční kliniky Lexum vidím bez brýlí (a je to velmi přijemná změna :-)).

Očekávajíc nějaké komplikace, jsem nejdříve navštvívil Portál veřejné správy a posléze i web Ministerstva dopravy , abych věděl co mě čeká. Lehce mě znepokojovala lhůta pěti dnů, ale doufal jsem, že to tak hrozné nebude.

Vybaven potvrzením od odborného lékaře jsem se vydal na příslušný odbor magistrátu s nadějí, že vyřízení nezabere moc času. U informací mě paní vybavila formulářem a vydala mi číslo do pořadníku. Sice kdekoliv jinde si člověk číslo vytiskne sám, zde je to v moci úřední, ale zatím žádná komplikace nenastala.

S vyplněným formulářem po chvíli nabíhám k okénku, kde se ovšem dozvídám, že potvrzení od odborného lékaře nestačí. Musím mít potvrzení od praktického, který prý má kompletní informace o mém zdravotním stavu. To, že praktický lékař jenom přepíše informaci a vyinkasuje za tento úkon tučnou odměnu je samozřejmé. S tímto potvrzením ovšem ještě nemůžu na úřad, ale musím absolvovat správní řízení. Tato správní řízení v Praze dělají jen dva lidé a poněkud nestíhají. Takže si raději mám nejdřív domluvit s nimi a pak teprve získat potvrzení, které nesmí být starší než 30 dnů. Ze správního řízení teprve vypadne ten správný papír, se kterým můžu zažádat o nový řidičák.

Prostě proběhne transformace papíru na jiný, na tomto koloběhu se bude podílet několik lidí, kteří si určitě ode mě vyberou ještě nějaký peníz. Už chápu, proč musíme mít tolik úředníků.