Michal Čihař - V čem blogovat?

V čem blogovat?

Odpověď překvapivě nebude abclinuxu.cz, přestože tu tento zápis je :-). Blog tu už používám nějaký ten pátek a kromě mnoha nevýhod to přináší i pár výhod. Mezi výhody určitě patří to, že se člověk nemusí starat o běh systému a že je zaručená poměrně slušná návštěvnost (dokud ho většina lidí na portálu nebude blokovat). Nevýhody vyplývají z webového prostředí (editace v textarea není nic moc), strachu portálu o zisky (nekompletní RSS) a omezenosti publika (anglicky mluvící člověk sem nezabloudí).

Nějak jsem dospěl k názoru, že už se v mém případě nevýhody a výhody tak nějak vyrovnaly a je na čase s tím něco udělat. To něco znamená založit anglicky psaný blog ve vlastní režii. Prozatím to neznamená kompletní zrušení tohoto blogu. jen jeho omezení. Nepředpokládám, že by moje řeči někomu zásadně chyběly :-).

Zatím zbývá vyřešit otázku v čem psát. Požadavků mám jenom pár, tak to snad nebude moc těžké:

  • napsané v jazyce kterému rozumím (Python, PHP, shell)
  • každý příspěvek může být ve více kategoriích
  • RSS pro kategorie
  • generovat validní XHTML
  • nějaký jednoduchý markup pro zápisy (bez nutnosti používat html)
  • rozumná editace textů (nejlépe v mém oblíbeném editoru vim)

Zatím se zdá že všemu vyhovuje NanoBlogger , což je hromádka shellovských skriptů, které umí vše co od blogu chci. Ještě si s ním chvíli pohraju než výsledek pustím do světa, ale zatím mi vyhovuje. Ovšem jestli někdo znáte něco lepšího, tak rychle poraďte :-).