Michal Čihař - Základy používání - práce s databázemi a vytváření tabulek

Základy používání - práce s databázemi a vytváření tabulek

Základní používání phpMyAdmina je velmi jednoduché, ale protože je používán v internetovém prohlížeči, je také trochu odlišné od nativních aplikací. V tomto díle se podíváme podrobněji na práci s databázemi a vytváření tabulek.

Rohraní je opticky rozděleno na dvě části – levý sloupec, ve kterém je seznam databází a tabulek a některé ovládací prvky a zbývající pravá část, kde se odehrává veškerá manipulace s daty. Na první stránce můžeme provést některá nastavení, provádět administraci MySQL a také zde jsou odkazy na dokumentaci (která je jen v angličtině).

Můžeme zde vytvořit databázi (pokud pro to máme oprávnění), zobrazit informace o serveru a provést různá nastavení rozhraní. Ve starších verzích MySQL není možná volba znakových sad, protože to tyto verze nepodporovaly. Dále si zde můžeme zvolit jazyk (z 50 podporo­vaných) nebo nastavit jiný vzhled rozhraní (kromě dvou dodávaných se další dají stáhnout z  phpmyadmin.net ).

Pro základní prohlídku si v levém sloupci vybereme databázi, do které máme přístup (například databáze test) a zobrazí se přehled databáze . V ní si můžeme vytvořit tabulku zadáním jejího jména a počtu sloupců. Pokud máme povolené interní relace nebo pokud používáme úložiště, které relace podporuje nativně, můžeme po vytvoření tabulek nadefinovat vztahy mezi nimi. A to buď pomocí grafického návrháře nebo klasicky vybráním vztahů u jednotlivých tabulek.

Další operace, které můžeme s databází provádět jsou na samostatné stránce Úpravy . Přejmenování a kopírování databáze asi nepotřebuje podrobnější popis, stejně tak výchozí porovnávání pro nové tabulky. Při zapnutých rozšířených možnostech zde můžeme nastavit komentář k databázi a dole na stránce se objeví odkaz na editaci stránek PDF výstupu. Ale o tom se více dozvíte až někdy jindy.