Michal Čihař - Nakupujeme internetově

Nakupujeme internetově

V Praze bude od příštího roku možné koupit roční jízdenku jen v elektronické podobě na OpenCard a dopravní podnik u té příležitosti vytvořil internetový obchod, kde je možné jízdenky nakoupit. Jakožto správný lenoch jsem nákup odkládal na poslední možný termín, kdy ještě mám nárok na 10% slevu - tedy na dnes.

Registrace

Registrace sice není poviná, ale prototože si ještě budu muset koupit dvě měsíční jízdenky, usoudil jsem, že to bude menší zlo než několikanásobné zadávání šestnáctimístného čísla. Vypním údaje (na co potřebují telefon? tak tam dávám 800123456), zhrozím se toho, že se nedá použít SSL a čekám na mail. Když už mi čekání přijde moc dlouhé, koukám se do spamu a vida, mail je tak zprasený, že ho můj spam filter prohlásil za spam. No co, prohrabal jsem si odpadky a účet je aktivní.

Nakupování

Logika obchodu je přesně opačná než všude jinde - proč nebýt originální? Tak začneme tím, že vybereme způsob placení. Pak už následuje jen lehce nepřehledný výběr co vlastně chci koupit. Dále se musím rozhodnout jestli chci kupón doručit elektronicky nebo elektronicky. Vybírám tedy elektronicky. Při druhém opisování captchy (první byla při registraci) jsem opět o něco víc naštvaný na tvůrce této aplikace, ale můžu přejít k placení. Následuje typický zbytečný krok mnoha obchodů - výběr platební karty. Proč tam tento krok musí být, když poznat typ karty z jejího čísla je triviální? Pak už mě naštěstí přesměrují na platební portál České Spořitelny, takže zadávání karty je celkem bezpečné. Akorát při přesměrování zpět Firefox (oprávněně) řve, že se přesměrovává na nezabezpečený server.

Překvapení na závěr

Po úspěšném zaplacení se dozvím, že kupón si na kartu můžu nahrát až zítra. Ne že by mi to tentokrát vadilo, ale proč systém nefunguje online nechápu.