Michal Čihař - Nové stránky phpMyAdmina

Nové stránky phpMyAdmina

Už delší dobu se mi nelíbilo, na jakých stránkách prezentujeme phpMyAdmina a chtěl jsem s tím něco udělat. Ale prostě je pořád těžší a těžší najít si čas a tenhle úkol čekal v mojí frontě poměrně dlouho.

Největším problém se stránkami je asi způsoben hostováním na SourceForge.net a omezeními, která tam pro webhosting mají nasavená. V podstatě je nemožné do stránek nějak začlenit externí zdroje (když nepočítám JavaScript/AJAX a podobná řešení), přitom externí zdroje (resp. RSS feedy ze SourceForge.net) obsahují velkou část informací, které na webu mají být (novinky, informace o vydáních atd.). Jediná rozumné řešení je generovat statické stránky jinde a nahrávat je na web server SourceForge.net.

Toto řešení problému bylo jasné a je také jasné, že pro statické generování HTML není PHP zrovna nejlepší jazyk. Tak jsem se rozhodl použít můj oblíbený Python spolu s šablonovacím nástrojem Genshi . Ano je to tak, jedna z nejoblíbenějších aplikací napsaných v PHP používá Python pro vytváření svého webu.

Začal jsem si hrát s Genshi a feedparserem asi před měsícem, bez jakékoliv představy o vzhledu a jakékoliv naděje na úspěch, prostě jsem se jen chtěl naučit je používat. Ale hned první nástřel se pokusným králíkům (kamarádi, členové týmu phpMyAdmina a častí návštěvnící kanálu #phpmyadmin) zalíbil a tak jsem na něm trochu zapracoval, aby stránky byly připraveny před vydáním verze 3.1.0.

A dnes nastal okamžik, kdy byly nahrazeny staré stránky a už se těším na kritiku. Tož podívejte se na http://www.phpmyadmin.net/ .