Michal Čihař - Blog Archives for Gentoo

Four counferences in Prague this October

I'm participating on organizing this year's openSUSE conference and as we've finally finalized place and time and CFP is open, it's time to share some information.

This will be special - there is not a single conference, but four of them are sharing same space and the motto - Bootstrapping awesome!!!. The 4th openSUSE conference will be held together with LinuxDays, Czech conference following tradition of canceled LinuxExpo, what should be the biggest free software event in Czech republic. In addition there will be also 12th SUSE Labs conference (so you can meet quite a lot of kernel hackers and other strange guys) and first Gentoo mini summit (the website is empty so far).

All that will happen on weekend from 20th October to 21st October, the SUSE conferences will then continue for 22nd and 23rd October.

I believe it will be great mixture of conferences and I hope to meet lot of people there.

Gentoo opět zklamalo

No koukám, že to s tím mým testováním nebude až tak žhavé. Přestože Gentoo obvykle má to nejnovější a uživatelé se tím patřičně chlubí , tak PHP 5 si tam ještě cestu nenašlo.

Na jednu stranu to je kompilovaná distribuce, kde jsou CVS snapshoty kompilátoru (i když mám pocit, že ten se tam moc dlouho neohřál), na druhou stranu zase skriptovací jazyk, který už je považován autory za stabilní, se zařazení nedočkal ani jako maskovaný.

Poznámka pro rýpaly: Ano vím, že existuje overlay kde PHP 5 je a také vím o tomto bugu , ale to na mém názoru nic nezmění.

Update: tak to je moje chyba a jenom je v Gentoo trošku bordel :-)

Ach to Gentoo

Tak jsem zase po dlouhé době nabootoval svoje experimentální Gentoo, protože potřebuju otestovat pár věcí v phpMyAdminovi s různými verzemi PHP a MySQL a Gentoo mi na to připadá ze systémů, co mám na testovacím počítači nainstalované, jako nejvhodnější oběť :-).

Protože už jsem to nějaký ten pátek neupdatoval, tak první krok před instalací čehokoliv byl nutně emerge sync . Ten už si vesele třičtvrtě hodiny chroustá a už prý updatoval 88% cache portage. Proč to sakra trvá tak dlouho? (Vlastní rsync trval asi deset minut)

Zase to Gentoo a jeho obhájci

Původně jsem chtěl odpovědět do diskuze přímo pod tím zápisem , ale nějak jsem se rozepsal, tak to dám do blogu :-).

Instalace Gentoo nedonutí nikoho se nic naučit. Většina věcí je proveditelná slepým kopírováním z handbooku do terminálu a člověk nemusí mít nejmenší tušení jak ta věc funguje (a občas ani co vlastně dělá).

Ano ta instalace je náročnější než instalace běžným instalátorem. Pokud se člověk chce něco naučit, tak se to naučí bez ohledu na distribuci, protože instalace stejně zabere jen chvíli (myslím doba kdy člověk něco dělá a ne čekání než doběhne emerge) a každodenní užívání a učení se to nemůže nahradit. Spuštění příkazu jednou prostě není naučení se ho používat.

Jediné co se může naučit je konfigurace kernelu, kde přecejenom člověk musí projevit trochu vlastní snahy.

Zkušenosti s Gentoo podruhé

Další díl kontroverzního seriálu o mých zkušenostech s Gentoo. Tentokrát dojde i na některá pozitiva, tak mě snad tolik nezaflamujete.

Disclaimer : Toto je čistě subjektivní hodnocení.

Náročnost instalace a „naučení se“ Linuxu

Často šířený názor, že instalací Gentoo se člověk cosi naučí. Nainstalovat systém IMHO zvládne cvičená opice, je to jen o opisování příkazů z handbooku. Proč by tato činnost měla vést ke zvýšení jeho vědomostí nechápu.

Nastavitelnost systému

Hlavní výhoda Gentoo, prostě se mi balíček zkompiluje s tím co používám. Jiné distribuce to mohou obcházet několika binárními balíčky, jako třeba Vim na Debianu .

Barvičky

Používání barviček ve výstupu má něco do sebe, i když chvílemi mi připadá, že už toho je moc.

Důležité informace po nainstalování balíčku

Spousta ebuildů se snaží cosi říci adminovi na konci instalace. Třeba jak nainstalovat bash-completion, nebo podobné informace. Při emergování více ebuildů tato informace zmizí někde v nenávratnu a nevím jak jí získat znovu. (Tohle je doufám jen mojí leností.)

bash-completion

Připadá mi lépe vyladěná než v Debianu (obzvláště pro distribuční nástroje). Je to dobré zpříjemnění práce.

Aktuálnost aplikací

Vychvalovaná to vlastnost Gentoo a nepřipadá mi to o nic lepší než v Debianu. Stejně jsem u některých věcí musel sáhnout po masked verzích, což je obdoba experimentalu.

Horká novinka - rozdělené KDE

Nedávno Gentoo přišlo s horkou novinkou - rozdělení KDE na jednotlivé aplikace. To má u source based distribuce za následek, že pokud chci celé KDE, tak je to pomalejší. Překvapivě Debian má takto rozdělené balíčky už mnoho let (starší záznamy než z konce roku 2001 jsem nenašel, ale tam už to bylo).

Tím prozatím končím, pokračování někdy příště :-).

Zkušenosti s Gentoo

Tak mi thingwath dnešním blogem připomněl, že je na čase se podělit o další zážitky z (pravda dost sporadického) používání Gentoo.

Hned na začátku nezbývá než konstatovat, že nejsem nijak nadšen. Distribuce, svými příznivci obvykle do nebes vychvalovaná, mě ničím nenadchla.

Kromě věcí, které jsem zmínil už při instalaci se samozřejmě objevily další problémy.

GTK 1

Přes údajnou konfigurovatelnost distibuce pomocí USE flagů je poměrně velký problém nastavit vše tak abych nepoužíval GTK 1. Polovina ebuildů si pod flagem gtk představuje podporu libovolného gtk a druhá polovina GTK 1. Řešením je samozřejmě přidání problematických balíčků do package.use. Přes toto řešení mi emerge neustále cpe GTK 1, což se ale dá úžasně obejít .

Rychlost

Další věc je neuvěřitelná pomalost jakéhokoliv vyhledávání. Asi jsem moc zmslaný dvojicí dlocate a apt-cache, která mi dá výsledky téměř okamžitě, ale to možná je jenom neznalostí správných aplikací (esearch je rozumně rychlý, na soubory jsem nic nenašel).

Bordel v /etc

Při zkoušení jsem nainstaloval samozřejmě víc věcí než používám, ale po jejich odinstalování po nich zůstane nastavení v /etc. Zlaté remove/purge v Debianu.

TUI

Chybí mi nějaké pěkné konzolové TUI ve stylu aptitude. Ještě že existuje asi 50 Qt frontendů...

FHS

Ne že bych tenhle standard nějak miloval, ale /usr/portage by IMHO mělo být ve /var/lib/portage.

Závislosti

Řešit po upgradu závislosti bastlem jménem revdep-rebuild mi připadá fakt podivné. Něměl by toto řešil balíčkovací systém?

etc-update

Nechápu proč mi to pořád vnucuje k úpravě konfiguráky na které jsem ani nešáhnul. To snad může udělat sám...

Tak to by pro dnešek stačilo, pokračování někdy jindy a třeba se dostane i na nějaké pozitivní věci :-).

Co závisí na GTK 1.2

Tak se mi během nějakých experimentů do Gentoo doinstalovalo GTK 1.2 a chtěl jsem se ho zbavit. Správná magická formule pro zjištění co na něm závisí je:

 equery depends "x11-libs/gtk+-1.2*"

Snad to tu příště najdu :-)

Instalace Gentoo poprvé

Tak jsem se díky nemoci dostal konečně ke zpracování části TODO listu a přišla řada na dlouho očekávanou instalaci Gentoo. Tak otevírám v prohlížeči Český handbook a jako správný začátečník postupuji krok po kroku :-). Pokud neznáte instalaci Gentoo, tak se asi v mých náhodných poznámkách trochu ztratíte.

První věc, která mě naštvala: Proč proboha nemůže být najednou popsáno co všechno si mám stáhnout? Spusť links, stáhni stage, rozbal stage, pokračuj aktualizací portage, spusť links, stáhni portage... Taky lehce nechápu rozbalování všeho s -v , to si někdo bude číst ty tisíce řádků při rozbalování portage?

Dále následuje výběr mirroru. Marně hledám nějaký v Česku, přestože na webu dva uvedeny byly ... no nic zadávám do make.conf ručně a hurá dál. V zápětí chápu proč tam nebyl rsync mirror, protože ten nefunguje, takže nezbývá než zvolit jiný.

Zklamání druhé: proč ve stage1 není vi, ale nějaký pochybný editor jmenující se nano?

Už si připadám jako cvičená opice kopírující příkazy z prohlížeče do xtermu.

Nechápu volbu profilu: Jak vidíte, ve výše zmíněném profilu je podadresář 2.4. To znamená, že aktuální profil používá jádro řady 2.6 ... to zní fakt logicky. Po chvíli zkoumání zjišťuji, že to tak asi opravdu bude, ale logika toho mi pořád uniká.

Podle rady handbooku se teď mám bavit něčím jiným, takže nechám bootstrap pracovat a pokračování příště.