Michal Čihař - Archive for Jan. 1, 2005

Odpočinek od počítače? Nikdy!

Nějak jsem se domníval, že počítačoví nadšenci alespoň občas od počítače odejdou. Vánoce mi připadají jako docela dobrá příležitost, ale jak to vypadá, tak to tak vůbec není.

Na Štědrý den jsem vydal novou verzi Wammu a během dne jsem ještě nahrál aktualizované balíčky do mého repository . Bez ohledu na sváteční den se okamžitě strhnul nával stahovačů, jako by se nic nedělo. Tento nával vesele pokračoval i dnes.

Přecejenom jsem čekal menší zájem než kdykoliv jindy, ale vypadá to že zájem o stažení a případnou kompilaci nových verzí o Vánocích neutuchá. Nu tož tedy stahujte, já si teď dám týden volno a budu se těšit na bugreporty :-).

No comment

Tentokrát rovnou přiznám nulovou přidanou hodnotu tohoto blogu, je to jen zkopírovaný odeslaný mail.

 Zdravím

On Sun, 25 Dec 2005 14:52:11 +0100
Jan Březina wrote:

> Mám dojem, že jste s programem více obeznámen, proto Vás prosím o pomoc. 
> V programu Alcanna  po načtení telefonních seznamů objevily ve jménech, 
> která obsahovala nad písmeny háčky a čárky chyby. Také při psaní se 
> ukazovaly ruské znaky. Je možná nějaká trvalá  úprava SW aby se tento 
> nedostatek více nevyskytoval?

Tento program ukradl moje zdrojové kódy, ve kterých ještě tenkrát toto
nebylo korektně vyřešeno. Pokud chcete korektní řešení, použijte
aktuální Gammu/Wammu.

-- 
    Michal Čihař |
 
  http://cihar.com
 

Dárečky

Když už se tak rotrhl pytel s vánočními dárečky, rozhodl jsem se také potěšit uživatele svých programů a vydal jsem hned dva najednou .

Původní plán sice byl vydat až v okamžiku začlenění do Debianu, ale to by asi byl další release ještě hodně daleko, protože se nějak nedaří najít sponzora, když ten co původně slíbil sponzorování je nemocný.

Předpokládám, že snaha hledat sponzora zde je marná, ale kdyby to náhodou nějaký Debian Developer četl a byl ochotný sponzorovat, nechť se ozve :-).

Todo manager

Situace kdy mám na každém počítači několikakilobajtový soubor obsahující moje todo už naštvala i mě a rozhodl jsem se pro nějakou centralizovanou správu. Po chvíli hledání na freshmeatu mi jako jediné rozumné řešení připadá nějaká jednoduchá webová aplikace, protože nějaký groupware se mi provozovat nechce.

Jak tak prohlížím vhodné kandidáty, zjišťuji, že mi vždy něco zásadního chybí – tu to neumí kategorie, udělat okdazy z URL, zvýraznit důležité úkoly, atd. Když už něco vypadá rozumně, tak to ukládá data do souboru, což mi nepřijde zrovna šťastné řešení, protože to prostě nemůže rozumně zvládat větší množství položek.

Tak jsem nakonec dospěl k tomu, že napíšu dvěstěpadesátou aplikaci na toto téma, která mi ovšem bude vyhovovat :-). Upravovat cizí kód mi u takové jednoduché věci přijde jako víc práce než to napsat znova. A první verze Ukolovniku byla na světě během chvíle. Projekt zatím žije jenom v mém Arch repository ( webové prohlížítko ), časem se určitě dočká i nějaké stránky :-).

Nebo znáte někdo lepší řešení?

Škatulkování blogů

Opět se tu objevil návrh na škatulkování blogů. Původně jsem chtěl odepsat do diskuze, ale nakonec to bude touto formou.

Něco podobného tu bylo již několikrát a nikdy se to moc neujalo. Proč? Blog je takové médium, ve kterém si každý píše co chce a podle toho to taky vypadá. Patří " Tvorba rmp balíčků, prodloužení Kylixu 3 " do navrhované kategorie IT nebo ne? Jestli to bude rozhodovat autor, tak určitě ano, jestli nějaký správce, tak to spíš zařadí do odpadu.

Prostě mám pocit, že to bude stejně relevatní jako hodnocení, které využije naprosté minimum čtenářů (třeba " Přiznejte se - kdo volil Paroubka nebo Ratha? " četlo přes tisíc lidí a hlasovalo jenom šest...).

Prostě buďto nechte blogy žít vlastním životem nebo je ignorujte nebo čtěte jen od těch lidí, co se vám líbí. Obecné řešení vyhovující všem nemůže existovat, protože každý bude mít jiný názor.

Mažu všechno staré

A máme tu další z řady jednoduchých skriptíků pro práci s IMAPem. Tentokráte smažeme všechny staré maily, aby složky s mailing listy příliš nebobtnaly.

 #!/usr/bin/python
import sys
import imaplib
import time
import string

def purge_step(age, flag):
    l = m.search(None, flag, 'UNFLAGGED', 'UNDELETED', 'BEFORE', time.strftime('%d-%b-%Y', age))
    for st in l[1]:
        if st:
            sts = st.split()
            while sts:
                m.store(string.join(sts[:1000], ','), '+FLAGS.SILENT', '\deleted')
                del sts[:1000]


if len(sys.argv) != 4:
    print 'Usage: imap_purge folder age unreadage'
    sys.exit(4)

folder = sys.argv[1]

ts_read = time.localtime(time.time() - (int(sys.argv[2]) * 86400))
ts_unread = time.localtime(time.time() - (int(sys.argv[3]) * 86400))

m = imaplib.IMAP4('SERVER')
res = m.login('USERNAME', 'PASSWORD')
if res[0] != 'OK':
    sys.stderr.write("login: %s\n" % str(res))
    sys.exit(1)

res = m.select(folder)
if res[0] != 'OK':
    sys.stderr.write("select: %s\n" % str(res))
    sys.exit(2)

purge_step(ts_read, 'SEEN')
purge_step(ts_unread, 'UNSEEN')

m.expunge()

Mailový klient podruhé

Už jsem tu jednou řešil výběr mailového klientu. Doba už pokročila (a moje požadavky se trochu změnily) a najednou mi připadalo, že je čas na změnu.

No vlastně nějak z požadavků nezůstal kámen na kameni, protože se poněkud změnilo moje používání emailu a souvisejících služeb. Už nepožaduji newsy, protože se nedají rozumně používat z více počítačů najednou (tak aby se přenášel stav co je přečtené a co není).

V rámci poslední čistky jsem zrušil většinu dalších emailových kont, takže si už postačím s jednou identitou na účet.

Takže aktuální požadavky:

  1. Rychlost a neblokující operace. Nesnáším když ověřování PGP podpisu zablokuje celý program.
  2. Podpora IMAPu, pokud možno s offline prací.
  3. PGP (spolupráce s GnuPG a gpg-agentem)
  4. Možnost konfigurace klávesových zkratek.
  5. Práce s mailing listy (přímá odpověď na list)
  6. Snadná práce se složkami
  7. Gtk/Gnome rozhraní (hlavně ne KDE, ze kterých nic nepoužívám a nechci spousty kde procesů).

KMail

Dosud jsem ho používal. S ním se mi v počítači usídlila půlka KDE, občas je neuvěřitelně pomalý, PGP blokuje celý program. Má pár bugů, které mi vadí a nikdo se nemá k jejich opravení a mě se do toho moc nechce.

Sylpheed-claws

Několik lidí mi už Sylpheed doporučovalo, vlastnostmi se mi více líbila odnož/fork claws, tak jsem začal zkoušet a zatím úspěšně používám. Sice mi vadilo pár věcí, ale do CVS už se začínají dostávat opravy :-).

Evolution

Pořád mi připadá jako nějaká obluda, kterou nevyužiji. Má naprosto příšerné klávesové zkratky, které se nedají měnit. Informace o PGP podpisu jsou schované kdesi dole.

Thunderbird

Pořád neumí mailing listy…

Zabte úředního šimla!

Ani nevím proč jsem vždy překvapen množstvím formulářů a úkonů, které musí člověk absolvovat pro provedení, na první pohled jednoduché, změny.

Tentokrát potřebuji nový řidičský průkaz, protože díky zákroku Oční kliniky Lexum vidím bez brýlí (a je to velmi přijemná změna :-)).

Očekávajíc nějaké komplikace, jsem nejdříve navštvívil Portál veřejné správy a posléze i web Ministerstva dopravy , abych věděl co mě čeká. Lehce mě znepokojovala lhůta pěti dnů, ale doufal jsem, že to tak hrozné nebude.

Vybaven potvrzením od odborného lékaře jsem se vydal na příslušný odbor magistrátu s nadějí, že vyřízení nezabere moc času. U informací mě paní vybavila formulářem a vydala mi číslo do pořadníku. Sice kdekoliv jinde si člověk číslo vytiskne sám, zde je to v moci úřední, ale zatím žádná komplikace nenastala.

S vyplněným formulářem po chvíli nabíhám k okénku, kde se ovšem dozvídám, že potvrzení od odborného lékaře nestačí. Musím mít potvrzení od praktického, který prý má kompletní informace o mém zdravotním stavu. To, že praktický lékař jenom přepíše informaci a vyinkasuje za tento úkon tučnou odměnu je samozřejmé. S tímto potvrzením ovšem ještě nemůžu na úřad, ale musím absolvovat správní řízení. Tato správní řízení v Praze dělají jen dva lidé a poněkud nestíhají. Takže si raději mám nejdřív domluvit s nimi a pak teprve získat potvrzení, které nesmí být starší než 30 dnů. Ze správního řízení teprve vypadne ten správný papír, se kterým můžu zažádat o nový řidičák.

Prostě proběhne transformace papíru na jiný, na tomto koloběhu se bude podílet několik lidí, kteří si určitě ode mě vyberou ještě nějaký peníz. Už chápu, proč musíme mít tolik úředníků.

Top 10 překladů

Nejedná se o žádné objektivní porovnání, jenom překlady phpMyAdmina :-). Když jsem se opět po nějaké době podíval na statistiky překladu, byl jsem příjemně překvapen přítomností slovenštiny mezi 10 nejkompletnějšími překlady. No je vidět, že se tamní překladatel na rozdíl od číňanů, němců nebo poláků nefláká.

 1	english			100.0%	
2	french			99.7%	
3	czech			99.6%	(už jsem to dopřeložil :-))
4	italian			98.7%	
5	swedish			98.4%	
6-11	finnish			98.2%	
6-11	spanish			98.2%	
6-11	norwegian		98.2%	
6-11	slovak			98.2%
6-11	belarusian_latin	98.2%	
6-11	belarusian_cyrillic	98.2%

Pro zájemce je kompletní a aktuální seznam tady .

Předpokládám, že pokoušet se tu hledat překladatele do Korejštiny, Malajštiny, Afrikánštiny, Perštiny nebo Chorvatštiny asi nemá smysl, ale kdyby někdo chtěl pomoci s jazykem, který zaostává, nebo třeba chtěl překládat dokumentaci do češtiny, bude vítán :-).